Twój typ według Ayurvedy to KAPHA
Aby zrównoważyć Kapha dosha należy spożywać pokarmy i napoje, których właściwości są przeciwieństwem charakteru Kaphy. Dobrze jest jeść potrawy lekkie, suche, gorzkiego i gorące.
Dieta Kaphy powinna zawierać więcej potraw ostrych, kwaśnych i pikantnych. Należy spożywać takie produkty jak kalafior, szpinak, marchewkę, fasole, sałatę oraz używać przypraw. Kapha powinna unikać produktów mlecznych oraz spożywać mniej napoi.
Przejadanie się, spanie w ciągu dnia, brak regularnych ćwiczeń, spożywanie zbyt dużej ilości słodyczy oraz smażonych potraw powoduje wzrost Kapha.
Osoby typu Kapha powinny uprawiać sporty oraz zażywać jak najwięcej ruchu. Nadmiar Kaphy głównie gromadzi się w żołądku oraz w górnych partiach ciała. Wymioty powodują usuniecie nadmiaru Kaphy z organizmu.
KAPHA-DIETA
| Należy jeść więcej | Należy jeść mniej |
| Suchego, lekkiego, ostrego, rozgrzewającego jedzenia | Ciężkiego, zimnego, słodkiego, kwaśnego, wilgotnego jedzenia |
Warzywa | Szparagi, buraki, brokuły, brukselka, kiełki, kapusta, marchewka, seler, groch, bakłażan, sałata, szpinak, cukinia, rzodkiewka | Avocado, kalafior, kukurydza, grzyby, ziemniaki, dynia, pasternak |
Owoce | Jabłka, morele, gruszki, jagody, wiśnie, brzoskwinie, suszone owoce, papaja, granaty, | Banany, owoce cytrusowe, daktyle, kokosy, figi, winogrona, mango, melony, ananasy, śliwki, truskawki, rabarbar |
Ziarna | Jęczmień, kukurydza, proso, gryka, żyto | Owies, ryż, pszenica |
Fasole | Fasola Mung, tofu, soczewica | Fasola nerkowata |
Orzechy i nasiona | Pestki słonecznika i dyni | Wszystkie orzechy, sezam |
Zioła i przyprawy | Wszystkie przyprawy | Sól |
Oleje | Kukurydziany, słonecznikowy, gorczycowy | Większość olei |
Napoje | Ciepłe napoje, herbaty ziołowe, soki owocowe i warzywne | Napoje gazowane, napoje zimne lub z lodem, alkohol |