Wyniki KAHPA

Twój typ według Ayurvedy to KAPHA

 

Aby zrównoważyć Kapha dosha należy spożywać pokarmy i napoje, których właściwości są przeciwieństwem charakteru Kaphy. Dobrze jest jeść potrawy lekkie, suche, gorzkiego i gorące.

Dieta Kaphy powinna zawierać więcej potraw ostrych, kwaśnych i pikantnych. Należy spożywać takie produkty jak kalafior, szpinak, marchewkę, fasole, sałatę oraz używać przypraw. Kapha powinna unikać produktów mlecznych oraz spożywać mniej napoi.

Przejadanie się, spanie w ciągu dnia, brak regularnych ćwiczeń, spożywanie zbyt dużej ilości słodyczy oraz smażonych potraw powoduje wzrost Kapha.

Osoby typu Kapha powinny uprawiać sporty oraz zażywać jak najwięcej ruchu. Nadmiar Kaphy głównie gromadzi się w żołądku oraz w górnych partiach ciała. Wymioty powodują usuniecie nadmiaru Kaphy z organizmu.

 

KAPHA-DIETA

 

 

Należy jeść więcej

Należy jeść mniej

 

Suchego, lekkiego, ostrego, rozgrzewającego jedzenia

Ciężkiego, zimnego, słodkiego, kwaśnego, wilgotnego jedzenia

Warzywa

Szparagi, buraki, brokuły, brukselka, kiełki, kapusta, marchewka, seler, groch, bakłażan, sałata, szpinak, cukinia, rzodkiewka

Avocado, kalafior, kukurydza, grzyby, ziemniaki, dynia, pasternak

Owoce

Jabłka, morele, gruszki, jagody, wiśnie, brzoskwinie, suszone owoce, papaja, granaty,

Banany, owoce cytrusowe, daktyle, kokosy, figi, winogrona, mango, melony, ananasy, śliwki, truskawki, rabarbar

Ziarna

Jęczmień, kukurydza, proso, gryka, żyto

Owies, ryż, pszenica

Fasole

Fasola Mung, tofu, soczewica

Fasola nerkowata

Orzechy i nasiona

Pestki słonecznika i dyni

Wszystkie orzechy, sezam

Zioła i przyprawy

Wszystkie przyprawy

Sól

Oleje

Kukurydziany, słonecznikowy, gorczycowy

Większość olei

Napoje

Ciepłe napoje, herbaty ziołowe, soki owocowe i warzywne

Napoje gazowane, napoje zimne lub z lodem, alkohol

 

Powered by dzs.pl & Hosting & Serwery