Wyniki PITTA

Twój typ według Ayurvedy to PITTA

 

Aby zrównoważyć Pitta dosha należy spożywać pokarmy których właściwości są przeciwieństwem charakteru Pitty.

Dobrze jest jeść potrawy słodkie, zimne i lekkie. Takie jak produkty zbożowe, ryż, makarony, fasole, produkty mleczne – z wyłączeniem potraw kwaśnych w smaku. Dobre są także arbuzy i ogórki.

Picie dużej ilości wody oraz smarowanie czoła maścią z drzewa sandałowego także równoważy Pitta dosha.

Osoby typu Pitta powinny unikać długotrwałego przebywania na słońcu, gorąca oraz intensywnego uprawiania sportów, spożywania pikantnego jedzenia.

Aby pozbyć się nadmiaru Pitty, który głównie gromadzi się w jelicie cienkim należy zażywać środki przeczyszczające.

 

PITTA-DIETA

 

 

Należy jeść więcej

Należy jeść mniej

 

Chłodnego, słodkiego i soczystego jedzenia

Kwaśnego, pikantnego, słonego i tłustego jedzenia

Warzywa

Szparagi, brokuły, brukselka, kiełki, kapusta, kalafior, seler, kukurydza, ogórek, sałata, grzyby, groch, ziemniaki, pasternak, cukinia, sałatki

Awokado, marchewka, chili, bakłażan, rzodkiewka, oliwki, cebula, pomidory, rzepa, marynaty

Owoce

Jabłka, banany, daktyle, winogrona, mango, melony, granaty

Brzoskwinie, jagody, morele, śliwki

Ziarna

Jęczmień, owies, pszenica, ryż

Kukurydza, proso, żyto, gryka

Fasola

Wszystkie rodzaje

Soczewica

Orzechy i nasiona

Kokosy, pestki dyni i słonecznika

Wszystkie orzechy, nasiona sezamu

Produkty mleczne

Nie solone masło, masło sklarowane (ghee), mleko, miękkie sery, maślanka

Śmietana, jogurt, twarde sery, zsiadłe mleko, lody

Zioła i przyprawy

Kardamon, kolendra, kminek, koper, trawa cytrynowa, mięta, kurkuma

 

Bazylia, liście laurowe, goździki, cynamon, pieprz cayenne, czosnek, kozieradka, imbir, nasiona gorczycy, gałka muszkatołowa, pieprz

Oleje

Kokosowy, słonecznikowy, sojowy

Migdałowy, kukurydziany, sezamowy, z oliwek, z orzechów

Napoje

Zimne napoje, mleko, woda, mleko kokosowe, soki owocowe i warzywne

Napoje gazowane, napoje gorące, kawa, herbata, alkohol

Powered by dzs.pl & Hosting & Serwery