Twój typ według Ayurvedy to PITTA
Aby zrównoważyć Pitta dosha należy spożywać pokarmy których właściwości są przeciwieństwem charakteru Pitty.
Dobrze jest jeść potrawy słodkie, zimne i lekkie. Takie jak produkty zbożowe, ryż, makarony, fasole, produkty mleczne – z wyłączeniem potraw kwaśnych w smaku. Dobre są także arbuzy i ogórki.
Picie dużej ilości wody oraz smarowanie czoła maścią z drzewa sandałowego także równoważy Pitta dosha.
Osoby typu Pitta powinny unikać długotrwałego przebywania na słońcu, gorąca oraz intensywnego uprawiania sportów, spożywania pikantnego jedzenia.
Aby pozbyć się nadmiaru Pitty, który głównie gromadzi się w jelicie cienkim należy zażywać środki przeczyszczające.
PITTA-DIETA
| Należy jeść więcej | Należy jeść mniej |
| Chłodnego, słodkiego i soczystego jedzenia | Kwaśnego, pikantnego, słonego i tłustego jedzenia |
Warzywa | Szparagi, brokuły, brukselka, kiełki, kapusta, kalafior, seler, kukurydza, ogórek, sałata, grzyby, groch, ziemniaki, pasternak, cukinia, sałatki | Awokado, marchewka, chili, bakłażan, rzodkiewka, oliwki, cebula, pomidory, rzepa, marynaty |
Owoce | Jabłka, banany, daktyle, winogrona, mango, melony, granaty | Brzoskwinie, jagody, morele, śliwki |
Ziarna | Jęczmień, owies, pszenica, ryż | Kukurydza, proso, żyto, gryka |
Fasola | Wszystkie rodzaje | Soczewica |
Orzechy i nasiona | Kokosy, pestki dyni i słonecznika | Wszystkie orzechy, nasiona sezamu |
Produkty mleczne | Nie solone masło, masło sklarowane (ghee), mleko, miękkie sery, maślanka | Śmietana, jogurt, twarde sery, zsiadłe mleko, lody |
Zioła i przyprawy | Kardamon, kolendra, kminek, koper, trawa cytrynowa, mięta, kurkuma
| Bazylia, liście laurowe, goździki, cynamon, pieprz cayenne, czosnek, kozieradka, imbir, nasiona gorczycy, gałka muszkatołowa, pieprz |
Oleje | Kokosowy, słonecznikowy, sojowy | Migdałowy, kukurydziany, sezamowy, z oliwek, z orzechów |
Napoje | Zimne napoje, mleko, woda, mleko kokosowe, soki owocowe i warzywne | Napoje gazowane, napoje gorące, kawa, herbata, alkohol |