Twój typ według Ayurvedy to VATA-PITTA
Jesteś typem z podwójna dosha, oznacza to że twoje cechy fizyczne zdominowane (określone) są przez dwie doshe: vata i pitta. Dosha Vata jest sucha, zimna, ruchliwa, lekka, szorstka, delikatna. Dosha Pitta jest gorąca, ostra, wilgotna, oleista, o kwaśnym zapachu.
Należy pamiętać, że podstawowa zasada jest to, aby być ostrożnym ze spożywaniem jedzenia, którego właściwości s podobne do właściwości twoich dominujących doshy vata i pitta.
Odpowiednie jedzenie to takie, które zawiera dużo składników odżywczych nie jest zbyt suche i zbyt tłuste. Potrawy powinny być ciepłe i świeżo ugotowane należy, unikać jedzenia mrożonego, głęboko smażonego, tłustego, bardzo mocno przyprawionego, słonego i kwaśnego oraz jedzenia typu fast food.
Warzywa
Szparagi, ogórki, marchewka, dynia, cukinia, kapusta, rzodkiewka i szpinak. Warzywa te można jeść gotowane lub jako zupę warzywna.
Owoce
Takie jak awokado, winogrona, mango, melony, arbuzy, gruszki, granaty, śliwki, papaja, słodkie pomarańcze powinny być częścią twojej diety.
Ziarna
Zaleca się jęczmień, owies, pszenice, ryż basmati, ciemny chleb, biały ryż, makarony. Należy spożywać pestki dyni, nasiona słonecznika i rodzynki.
Produkty mleczne
Zaleca się świeże mleko, świeże masło, twaróg, sklarowane masło (ghee), kozie mleko, kozi ser, maślankę.
Zioła i przyprawy
Kolendra, goździki, koper, czarny pieprz, kurkuma, mięta i kminek.
Oleje
W niewielkich ilościach można spożywać olej kokosowy, oliwę z oliwek, ghee (sklarowane masło), olej kukurydziany, olej sezamowy.
Napoje
Wskazane s herbaty ziołowe (rumiankowa, różana, lukrecjowa), lemoniadę, maślankę(nie kwaśną).