Wyniki VATA

Twój typ według Ayurvedy to VATA

 

Aby zrównoważyć Vata dosha należy spożywać pokarmy, których właściwości są przeciwieństwem charakteru Vaty.

Zalecane są potrawy ciepłe, tłuste i ciężkie. Jedzenie powinno być przyrządzane i spożywane w ciszy i spokoju.

Wskazane są potrawy słodkie i kwaśne oraz świeże warzywa, makarony, ryż, produkty mleczne, słodkie jedzenie i napoje, zwłaszcza ciepłe napoje.

Vata powinna unikać zbyt częstego podróżowania, oglądania telewizji, spędzania długich godzin przed komputerem wszystkich nadmiernie pobudzających czynności.

Dla zrównoważenia Vaty wskazane są masaże ciepłym olejem oraz zabiegi oczyszczające okrężnicę (gdzie gromadzi się nadmiar Vaty).

 

VATA-DIETA

 

 

Należy jeść więcej

Należy jeść mniej

 

Ciepłego, cięż
kiego, wilgotnego i słodkiego jedzenia

zimnego, lekkiego, suchego, ostrego, cierpkiego jedzenia

Warzywa

Awokado, szparagi, marchewka, bakłażan, por, oliwki, dynia, rzodkiewki, szpinak, cukinia

Surowych lub mrożonych warzyw, grochu, brukselki, kiełki, kalafior, kapusta, ogórek, kukurydza, sałata, grzyby, ziemniaki

Owoce

Morele, banany, wiśnie, świeże figi, brzoskwinie, owoce cytrusowe, daktyle, mango, winogrona, ananas, jagody, śliwki

Suszone owoce, jabłka, śliwki suszone, melony

Ziarna

Ryż, owies, pszenica makarony

Jęczmień, kukurydza, gryka, dmuchane krakersy ryżowe, suche muslii

Fasole

Fasola Mung, soja (zawarta w tofu, mleku i serze)

Większość fasoli, soczewica

Orzechy i nasiona

Wszystkie rodzaje orzechów, pestki dyni i słonecznika, sezam

Prażone orzechy

Zioła i przyprawy

Bazylia, kminek, goździki, cynamon, pieprz, kolendra, koper, czosnek, cebula, imbir, kurkuma, gałka muszkatołowa

Nasiona kolendry, pietruszka, kozieradka

Oleje

Większość olei, zwłaszcza sezamowy

Olej kukurydziany

Napoje

Ciepłe napoje , herbaty ziołowe, ciepłe mleko, soki owocowe i warzywne(bez lodu)

Napoje gazowane, napoje z lodem, ice tea, alkohol

 

Powered by dzs.pl & Hosting & Serwery