Twój typ według Ayurvedy to VATA
Aby zrównoważyć Vata dosha należy spożywać pokarmy, których właściwości są przeciwieństwem charakteru Vaty.
Zalecane są potrawy ciepłe, tłuste i ciężkie. Jedzenie powinno być przyrządzane i spożywane w ciszy i spokoju.
Wskazane są potrawy słodkie i kwaśne oraz świeże warzywa, makarony, ryż, produkty mleczne, słodkie jedzenie i napoje, zwłaszcza ciepłe napoje.
Vata powinna unikać zbyt częstego podróżowania, oglądania telewizji, spędzania długich godzin przed komputerem wszystkich nadmiernie pobudzających czynności.
Dla zrównoważenia Vaty wskazane są masaże ciepłym olejem oraz zabiegi oczyszczające okrężnicę (gdzie gromadzi się nadmiar Vaty).
VATA-DIETA
| Należy jeść więcej | Należy jeść mniej |
| Ciepłego, cięż | zimnego, lekkiego, suchego, ostrego, cierpkiego jedzenia |
Warzywa | Awokado, szparagi, marchewka, bakłażan, por, oliwki, dynia, rzodkiewki, szpinak, cukinia | Surowych lub mrożonych warzyw, grochu, brukselki, kiełki, kalafior, kapusta, ogórek, kukurydza, sałata, grzyby, ziemniaki |
Owoce | Morele, banany, wiśnie, świeże figi, brzoskwinie, owoce cytrusowe, daktyle, mango, winogrona, ananas, jagody, śliwki | Suszone owoce, jabłka, śliwki suszone, melony |
Ziarna | Ryż, owies, pszenica makarony | Jęczmień, kukurydza, gryka, dmuchane krakersy ryżowe, suche muslii |
Fasole | Fasola Mung, soja (zawarta w tofu, mleku i serze) | Większość fasoli, soczewica |
Orzechy i nasiona | Wszystkie rodzaje orzechów, pestki dyni i słonecznika, sezam | Prażone orzechy |
Zioła i przyprawy | Bazylia, kminek, goździki, cynamon, pieprz, kolendra, koper, czosnek, cebula, imbir, kurkuma, gałka muszkatołowa | Nasiona kolendry, pietruszka, kozieradka |
Oleje | Większość olei, zwłaszcza sezamowy | Olej kukurydziany |
Napoje | Ciepłe napoje , herbaty ziołowe, ciepłe mleko, soki owocowe i warzywne(bez lodu) | Napoje gazowane, napoje z lodem, ice tea, alkohol |